Kliniğimizin Kurucu Prof.Dr.Selahattin Erbakan
Prof. Dr. SELAHATTİN ERBAKAN’IN ÖZGEÇMİŞİ VE YAYINLARI
30-01-1918 tarihinde Tekirdağ’da doğdum. Babam ağır ceza reisi Mehmet Sabri Erbakan’dır. Memur çocuğu olduğum için ilkokulu Sinop, Afyonkarahisar ve Kayseri Cumhuriyet ilkokulunda tamamladım. Ortaokulun 2 yılını Kayseri erkek lisesinde okudum. Sonra Babam Trabzona ağır ceza reisi olarak atandığı için ortaokul 3 sınıf ve liseyi Trabzon lisesinde bitirdim. Okulumuz kız ve erkek karışık öğretim yapıyordu.
1936 yılında Askeri Tıbbiye’ye yapılan sınavı kazanarak girdim. Türkiye’de tek tıp Fakültesi olan İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1942 yılında mezun oldum. 300 öğrencisi olan sınıfımızı en iyi derece ile bitiren 4 öğrenci arasında yer aldım.
1943 yılında Ankara’da bulunan Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)’nde 1 yıllık GATA stajını tamamladıktan sonra Göz Kliniği asistan adayı olarak ayrıldım. 2 yıllık kıta stajımı Hava Kuvvetleri Yeşiköy 105 keşif gurubunun doktoru olarak tamamladım.
1945 yılı Ekim ayında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) göz kliniğine asistan olarak döndüm. 1945 yılında Ankara Üniversitesi Türkiye’nin 2. Üniversitesi olarak kurulmuştur.
GATA ve Nümune hastanesinde yerleşmiştir. Ankara Tıp Fakültesi Göz kliniği, GATA göz kliniği içerisinde yer almış ve Prof. Dr. Süreyya Gördüren kürsü başkanı olarak atanmıştır. Bir çok klinik şefi bu sırada Bakanlar Kurulu kararı ile öğretim üyesi olmak için gerekli doçentlik sınavına girmeden Profesörlük unvanı almışlardır.
Tıp Fakültesi ve GATA müşterek göz kliniğinde asistanlığımın 3 cü yılını ve uzmanlık sınavına girmeme 2 ay kala, Genel Kurmay tarafından, Marshal yardımı fonu ile ABD-Texas San Antonio–Brook General hosptale 1 yıl çalışmak üzere görevlendirildim.
Ekim 1948’de ABD-Texas-San Antonioda Fort Sam Houstonda yerleşmiş bulunan Brook General Hosptalde 1 yıl sürecek göreve başladım:Türkiye’de yararlanacağımızı düşünerek getirdiğim olgular:
1- Türkiyede ılk plastik göz protezi yapımı ve uygulaması.
2- Brook General hospital göz kliniğinde o zaman bize nazaran çok gelişmiş katarakt ameliyatı tekniğinde kullandıkları kornea sütürü bize örnek olmuştur. Bizde değişik şekillerde sütürler kullandık.
3- Pensetle sütür bağlama tekniği iplik ve zaman israfını önlemiştir.
4- Ameliyat kesitlerinde meydana gelen kanamaları kurulamak için, ince tahta baget ucuna pamuk sarılarak yapılan tamponlar (papiks ). Biz ince kürdan ucuna pamuk sararak küçük tamponları kullanmaya başladık.
1949 yılı Ekim ayında kliniğe döndükten sonra uzmanlık sınavına girdim. Bu suretle asistanlık sürem 1 yıl uzamış oldu. Başarılı bir uzmanlık sınavından sonra, kliniğe başasistan olarak atandım.
1950 – 1952 yılları arasında 2 yıl süreli olan başasistanlık görevimi tamamladım. Bu tarihte Tıp Fakültesi ve GATA (Gülhane Askeri Tıp Akademisi) ayrılmışlardır.
1953 yılında Haydarpaşa askeri hastanesine göz uzmanı olarak atandım. Bu hastanede Doçentlik tezimi hazırlayarak, doçentlik sınavına üniversite dışından girdim. 1955 Kasım ayında doçentlik sınavını başararak, üniversite doçenti payesini kazandım.
1-01-1956 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi göz kliniğinde öğretim üyesi olarak görev aldım. 1958-Nisan’a kadar Ankara Tıp Fakültesi görevini sürdürdüm. Bu sırada Doç. Dr. Cahid Örgenle birlikte çalışarak bilgi ve ameliyat tekniklerinde çok faydalı ilerlemeler sağladık. Keratoplasti ameliyatlarını artırabilmek ve kornea grefonunu bulmayı kolaylaştırmak için, Hocamız Prof. Dr. Süreyya Gördüren’in çaba ve yardımları ile (Ankara Göz Bankası Dernegi)’ni kurduk. Kurucu üyeler arasında yer aldım. Koç Vakfı tarafından yaptırılacak olan (Ankara Vehbi Koç Göz bankası ve kliniği)hastane projesinin hazırlanma olayında Doç. Dr. Cahid Örgen ve 2 hastane mimarı ile beraber çalıştım. Proje tamamlandıktan kısa süre sonra temel kazıları başladı. Nisan-1958 tarihinde Ankara’dan ayrılarak yeni kurulacak olan Türkiye’nin 3. Tıp Fakültesi de yeni görevime başladım. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (20-Mayıs-1955’de kurulmuştur) Göz kliniği kurucu öğretim üyesi olarak görev aldım. Yeni kurulan (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi) Göz Kliniği İzmir Devlet Hastanesi’nde kurulmuştur. İzmir Devlet Hastanesi göz uzmanlığını da fahri ek görevle alarak, çalışma imkânlarımızı artırdık.
İzmir’de oftalmoloji derneğini kurduk, başkanlığını Üniversiteden ayrılışıma kadar sürdürdüm. Türkiye’de ilk olarak kliniğimizde (Ultrason) bölümünü kurdum, bu maksadla Viyana Tıp Fakültesi 2 ci göz kliniğinde Oberartz Dr. Karl Ossoinig ile 3 hafta çalıştım.
Araştırma ve çalışmalarımızı, Türkiye’de ilk çalışma ve yayınlardır.
1971 tarihinde de Bornova’da inşaatı biten Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki bölümümüze taşındık. 10 ayrı bölümü olan modern bir göz kliniğini kurdum.
1962 yılında Frankfurt Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz kliniğinde Misafir hoca olarak 6 ay çalıştım. Bu sırada Avrupa’nın belirli kliniklerine birer hafta kadar süreli ziyaretler yaptım.
Avrupa’nın en bilimsel çalışan kliniği olarak, Bonn Üniversitesi tıp fakültesi göz kliniği ve Belçikada Gent ilinde Prof. Dr. Jule François’nın kliniklerini buldum. François ile dostluk Kurarak, temin ettiğim burslarla kliniğimizden 3 uzman asistanı (Dr. Günay Haznedaroğlu; Dr. Kutay Andaç ve Dr. Günhan Erbakan) ı gönderdim.
1-Ekim-1979 tarihinde zorunlu TAM GÜN ÇALIŞMA getirildiği için Fakültedeki görevimden, emekliliğime 6 yıl kadar kaldığı halde emekliliğimi isteyerek ayrıldım. Halen serbest göz doktoru olarak özel iş yerimde çalışmaktayım. 5 Erkek 1 kız olmak üzere 6 kardeşiz. 3 Büyük Üniversite öğretim üyeliği yapmış Profesör dür. Geçen yıl vefat eden ağabeyim Prof. Dr. Nizamettin Erbakan Ankara Üniversitesi Dermatoloji kliniği Öğretim üyesidir. Benim küçüğüm olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan İstanbul Teknik Üniversitesi Makina bölümü öğretim üyeliği yapmıştır. Halen politika ile uğraşmaktadır. 54. hükümet başkanlığını yapmış, evvelki Başbakan’lardandır.
24-Eylül-1943 tarihinde evlendiğim Eşim Fürüzan Erbakanı 50 yıl sonra kanserden 13 Ağustos-1993 tarihinde kaybettim. 21 Temmuz-1994 tarihinde Fizik tedavi uzmanı olan Dr. Türkan Erbakan ile ikinci evliliğimi yaptım. İki oğlum vardır. Büyüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Anabilim Dalı öğrettim üyelerinden Prof. Dr. Günhan Erbakandır. Küçük oğlum Yüksek Mimar Sabri Erbakan halen Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarıdır.
Torunlarımın büyüğü Dr. Gökhan Erbakan Almanya’da Giessen Tıp Fakültesinde uzmanlık çalışması yaparak Türkiye’ye dönmüş tanınmış bir hastanede Göz uzmanı olarak çalışmaktadır. 2. erkek torunum Kimya mühendisi ve Koç Üniversitesi’nde İşletme Master’i yapmıştır, serbest çalışmaktadır. 2. oğlumdan olan küçük torunum Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Girne Amerikan Üniversitesi Uluslararası Dış İlişkiler bölümü mezunudur. 3 Torunumda 2’şer yabancı dili çok iyi derecede bilmektedirler.
PROF. DR. SELAHATTİN ERBAKANIN ÇALIŞMA VE YAYINLARI:
- Konferanslar:
1 – Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde: (1969)
Ultrason ve oftalmolojik tanılarda sağladığı yararlar.
2- Ankara oftalmoloji derneği aylık bilimsel toplantısında: (1969)
Ultrason nedir ve oftalmolojide kullanılışı.
3- Ankara Tıp Fakültesi göz kliniğinde: (1979)
Vitrektominin bu günkü durumu ve sağladığı yararlar.
4- Ulusal Türk Oftalmoloji kongresinde:
(Ord. Prof. Dr. Naci Bengisu konferansı (2 cisi)
İntraoküler lenslerin bu günkü durumu.
B- Kongre raporları:
1- Şaşılıkta binoküler görüş:
3. Ulusal Türk Oftalmoloji kongresi raporu
3. Ulusal Türk Oftalmoloji kongresi bülteni: 20-37.1960
2- Electronystagmography and Electrooculography
4.th Cong. Europ.Ophthalmology Budapest. 1972. (Kongre Raporu)
Ophthalmologica. Part 1 – 169: 99-110. 1974
(Elektronistagmografi konusunda Dünyada ilk çalışma ve yayındır)
3- Retinoskisis ve retina dekolmanı.
6. Ulusal Türk Oftalmoloji kongresi Raporu: Ankara 1966.
C- Operasyonlar (Erbakan):
1- Yeni tipte bir orbita implantı. İst. Göz kl. Bült. 14: 13-15-1956.
İmplant orbita ve saccus konjonktiva bölümü olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Yalınız küre şeklinde olan orbita parçası kullanılabilir. Çok hareketli olması istenirse Konjonktival parçada birlikte kullanılabilir. Klasik enükleasyon ameliyatı yapılırken 4 rektus kasa vicryl ince sütür konulur, kaslar yapışma yerlerindn kesilir, orbital implant üzerinde hazırlanmış yerlerden geçirilerek kendi üzerlerine dikilirler. İmplant üzerindeki deliklerden 2 tantallium U şeklinde ince teller geçirilir. Konjonktiva dikilir, ikinci parça sakkus konjonktivada deliklerinden tantallium inc teller geçirilerek bağlanır. Hazırlanan plastik gözün alt kısmına parçadaki yere uyan çıkıntı yapılır. Protez takılınca son derece uyumlu haraket eden göz hazırlanmış olur.
2- Geniş konjonktiva defektlerinde peritoneum grefi transplantasyonu. İst. Göz kl. Bült. 13: 13-15. 1958.
Yaralanma sonucu konjonktivada geniş defekt meydana gelmiş ise yahut konjonktivada geniş tümöral teşekkül çıkarılırsa meydana gelecek defekt fıtık ameliyatında incelmiş hale gelen peritoneum grefi ile defekt başarı ile kapatılmıştır.
3- Sekonder glokomda cerrahi tedavi. 3. cü Ulusal Türk Oft. Kong. Bült.: 88-94 , 1960. (Neovasküler glokomlu bir vakada ön kameraya ince tüp yerleştrilmiştir.
4- Peritoneal graft in extreemly retracted conjunktival sac. Brit. J. Ophthal. 44: 558-561, 1960.
Dünyada periton zarı ileri derecede daralmış konjonktiva kesesini genişleterek protez takılabilir hale getirilmiştir.
5- Plastic repair of eye lid magrin. Amer. J. Ophthal. 51: 835-837, 1961.
Kapak kenarlarındaki ay şeklinde geniş defektlerde kullanılabilecek bir tekniktir.
Tars üzerinde uygulanan teknik çok önem taşımaktadır.
6- Yaralanmalardan sonra beklenen komplikasyonlara meydan vermeyen enükleasyon Ameliyatı. (N. Dağüstü ile) İst. Göz kl. Bült. 19: 9-11, 1961.
Yaralanmalardan sonra orb ita dokularında iltihap ve gözde endoftalmi meydana gelen vakalarda görme siniri kesilmesi sonucu menengitis vakalarını görmemiz nedenile bu tekniği uygulamayı başlattık.
D- Oftalmolojide yeni bir sendrom (Erbakan):
A new syndrom in ophthalmology. XXII. concilium ophthalmologicum. Paris 1974. Volum II: 839-847, 1974.
E- Tezler
- Uzmanlık tezi. Son 5 yıl içinde kliniğimizde yapılan katarakt şekilleri ve sonuçları. Ank. Üniv. Tıp Fak. Göz Kl. yıl 2: 76-81, 1950.
- Başasistanlık tezi. Glokomda Gonioskopik araştırmalar. 1951.
- Doçenlik tezi. Uvea malign melanomları. 1954.
F – Monograf.
Uvea malign melanomları. İzmir- Ege Üniv. Matb. 1960. (59 sayfa)
J- Uluslar arası büyük kongrelerde tebliğler
1- Esbakan, S.: Experimental pigmentary Gloucoma. XXI Concilium ophthalmologicum. Mexico -1970. Acta Pars II: 1096-1104, 1970.
2- Erbakan, S.: Electronystagmography and Electrooculography. (Kongre raporudur.) 4 th. Congr. Europ. Soc. Ophthalmology. Budapest -1972. Ophthalmologica Part I. 169: 95-110, 1974.
3- Erbakan, S.: A new syndrome in ophthalmology. XXII concilium ophthalmology. Paris – 1974. volum II: 839-847, 1974.
4- Erbakan, S.: Histopathological findigs of the conjunktival lesions in a case of Mibelli porokeratosis observed fort he first time. XXIII Concilium ophthalmologicum Acta Prrs. II. Kiyoto -1978. Exerpta medica: 1787-1789, 1978.
K- Uluslararası bilimsel dergilerdeki yayınlar:
1- Erbakan, S.: Plastic repair of eye lid magrin. Amer. J. Ophthal. Vol 51: 835-837, 1961.
2- Erbakan, S.: İntraoclar Lymphosarcoma. Amer. J. Ophthal. 52: 412-413. 1961.
3- Erbakan, S.: Harada’s disease: The first case reported in Turkey. Amer. J. Ophthal: 53: 368-371, 1962.
4- Erbakan, S.: Peritoneal graft in extreemly retracted conjunktival sac. Brit. J. Ophthal. 44: 558-561, 1960.
5- Erbakan, S.: Groenblad-trendberg syndrome. Report of two cases in which macular degerenetions occured before Angioid streaks. Amer. J. Ophthal. 51: 704-706, 1961.
6- Erbakan, S., Aksu, Y.: Symetrical Lymphosarcoma of both superior tarsi. Amer. J. Ophthal. 53: 527- 528, 1962.
7- Erbakan, S., Aksu, Y.: Benign calcified epithelioma. Amer. J. Ophthal. 55: 373-374, 1961.
8- Erbakan, S.; Aksu, Y.; Slem, G.: Bowen’s disease. Amer. J. Ophthal. 55: 620-623, 1963.
9- Erbakan, S; Sökmen, A.: Harada’s disease. Gazz. Sanit.: (Eng. Ed.): No. 4-5: 1-7, 1963.
10- Erbakan, S.: Acase of Harada’s disease with important physchological changes. III. Asya-Afrika oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1964. Acta III Afro-asiatic Cong. Ophthal. 241-246, 1965.
11- Erbakan, S.: Two Behçet’s disease without uveitis. III. Asya –Afrika oft. kong. tebliğ. İstanbul. 1964. Acta III. Afro- Asiatic cong. Ophthal: 275- 281, 1965.
12- Erbakan, S.:Electronystagmography and Electroocculography. 4 th. Europian cong.ophthal. Budapest. 1972. Ophthalmologica. 169: 99-110, 1974.
13- Erbakan, S.: Experimental pigmantary Gloucoma. XXI Concilium ophthalmologicum. Mexico.1970. Acta pars II: 1096-1104, 1970.
14- Erbakan, S.: A new syndrome in ophthalmology. xıı Concilium ophthalmologicum. Paris. 1976. Volume II: 839-847, 1974.
15- Erbakan, S.: Histological findings of the conjuctival lesions in a case of Mibelli Porokeratosis observed first time. XXIII Concilium ophthalmologicum. Kyoto -1978. Acta pars II. Exerpta medica: 1787-1789, 1979.
L- BİLİMSEL OFTALMOLOJİ DERGİLERİNDE YAYINLANAN EXPERİMENTAL ÇALIŞMALAR:
- Erbakan, S.:Gözün mikotik hastalıkları. Ank. Üniv. Tıp. Fak. Göz Kl. Yıll 10: 201-214, 1958.
- Erbakan, S.: Haead’s disease:The first case reported in Turkey. Amer. J. Ophthal. 53: 368-371, 1962.
- Erbakan, S.; Slem, G.; Yasa, F.: Eksperimental heterokeratoplasti çalışmaları 4. Türk Oft. Kong. Tebliğ, 1961 4.Türk Oft. Kong. Bült.: 115-118, 1962 Dirim. 38:20-23, 1963.
- Erbakan, S.; Dağüstü,N.:Göz hastalıklarında serum elektroforezi. 4.Türk Oft. Kong. Tebliğ: İzmir, 1961 İzmir Devl. Hast. Mecm. 1: 10-15.1963
- Erbakan,S.; Çakırca, Z.: Kliniğimizde alfa kimotripsinden alınan klinik ve eksperimental neticeler. 4. Türk Oft. Kong. İzmir. 1961. İzmir Devl. Hast. Mecm.: 2: 34-51, 1964.
- Erbakan, S.; Uysalefe, D.; Aksu, Y.: Hümör aközün bakteri üzerine etkisinin in vitro tetkiki: Ege Üniv. Tıp Fak. Mecm. 4: 251-262, 1965.
- Erbakan, S.; Uysalefe, D.; Aksu,Y.: Vitreusun bakteriler üzerine etkisinin in vitro tetkiki ve sonuçları: 4. Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1966. Ege Üniv. Tıp Fak. Mecm., 6: 167-174, 1967.
- Erbakan, S.: Eksperimental pigmanter glokom. 7. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1968.
9- Erbakan, S.; Haznedaroğlu, G.; Erbakan, G.: Çeşitli göz yaralanmalarında ERG bulguları. 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1970.
10- Erbakan, S.; Serter, G.;Serter, D.: Bölgemizde bu günkü göz bakteri florasının durumu: 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ: İzmir, 1970.
11- Erbakan, S.; Haznedaroğlu, G; Erbakan, G.: Retinopekside kullanılan koagülasyonların göz dokularında husule getirdiği histolojik değişikliklerin tetkiki ve ERG bulguları. 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1970.
12- Erbakan, S.; Bedük, Ş.; Kalkay, F.: Primer glokomun muhtelif tiplerinde kafein’in etkisi. 8. Türknoft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1970.
13- Erbakan, S.; Bedük,Ş.: Primer glokomun muhtelif tiplerinde alkolün etkisi. 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1970.
14- Erbakan, S.; Serter, D.; Serter,G.: Bölgemizde tespit edilen bu günkü bakteri florasının antibiogram sonuçları. 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1970.
15- Erbakan, S.; Haznedaroğlu, G.; Erbakan, G.; Topaloğlu, A.: Çeşitli retina dejeneresans ve vasküler bozukluklarında ERG bulguları: 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1970.
16- Erbakan, S.; Haznedaroğlu, G.; Erbakan, G.; Yaman, A.: Patolojik kataraktlarda ERG bulguları ve ameliyat sonuçlarının karşılaştırılması. 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1970.
17- Erbakan, S.; Özgen, N.: Retina dekolmanlarında pre ve postoperatif Ultrasonik tetkikler. X Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1976. X Türk Oft. Kong. Bült. 551. 1976.cilt 2. matb. Tekn. Basımevi, İstanbul.
18- Erbakan, S.; Erbakan,N.: Göz hastalıklarında göz yaşında PH değişiklikleri. X. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1974. X. Türk Oft. Kong. Bült: 77, 1976. cilt 1. Matb. tekn. Basımevi. İstanbul.
19- Erbakan, N.; Erbakan,S.:Muhtelif yaş guruplarında göz yaşında PH değişiklikleri. X. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1974. X. Türk Oft. Kong. Bült. 657, 1976. matb. Tekn. Basımevi, İstanbul.
20- Erbakan, S.: Elektronistagmografi Uygulaması ve faydaları. 9. Türk Oft. Kong. Bülteni.: 257, 1972, Ankara.
21- Erbakan, S; Erbakan, G.: Elektrookülografi,oftalmolojide uygulaması ve faydaları. 9. Türk Oft. Kong. Tebliğ, Ankara, 1972. 9. Türk Oft. Kong. Bült.: 271, 1973, Karınca matb, Ankara.
22- Erbakan, S.; Ersöz, M.:Hümör aközün fungostik ve fugostatik etkisinin invito tetkiki: X. Türk Oft. Kong. Tebliğ, İstanbul, 1974.
23- Erbakan, S.; Ertan, S.: İntrakameral ve intravitreal (Lyncomycine) uygulamasından sonra histopatolojik ve elektrofizyolojik değişiklikler. XIII Türk Oft. Kong. Tebiğ. Ankara, 1978. XIII Türk Oft. Kong. Bült. 211, 1979. Kardeş matb.
24- Erbakan, S.; Ertan, S.: İntrakameral ve intravitreal (choramphenicol) uygulamasından sonra histopatolojik ve elektrofizyolojik değişiklikler. XIII Türk Oft. Kong. Tebliğ, Ankara, 1978. XIII Türk Oft. Kong. Bült. 215, 1979, Kardeş matb.
25- Erbakan, S.; Aytüliner, E.; Sabuncu, N.: İntrakameral verilen (Candida albicans)’in in vivo histopatolojik incelenmesi. XII. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1977. XII. Türk Oft. Kong. Bült. 238, 1980.
26- Erbakan, S.; Erbakan, G.; Ertan, S.; Sabuncu, N.: İntravitreal (kortikosteroid) in etkisinin elektrofizyolojik ve histopatolojik olarak deneysel invivo incelenmesi. XII. Türk Oft. Kong. Tebliğ, İstanbul, 1977. XII. Türk Oft. Kong. Bült. 247, 1980. Matb. Tekn. Basımevi.
27- Erbakan, S.; Erbakan, G.; Ertan, S.; Sabuncu, N.: İntrakameral (kortikosteroid) in etkisinin elektrofizyolojik ve histolojik olarak invivo incelenmesi. XII. Türk Oft. Kong. Tebliğ, İstanbul, 1977. XII. Türk Oft. Kong. Bült. 255, 1980, Matb. Tekn. Basımevi.
28- Erbakan, S.; Aytüliner, E:: (Llizozim) in candida albicans üzerine olan etkisinin invitro incelenmesi. XII. Türk Oft. Kong. Tebliğ, İstanbul, 1977. XII. Türk Oft. Kong. Bült. 166, 1980, Matb. Tekn. Basımevi.
29- Erbakan, N.; Erbakan, S.: Muhtelif göz hastalıklarında iyonogram sonuçlarının değerlendirilmesi. XII. Türk Oft. Kong. Tebliğ, İstanbul, 1977. XII. Türk Oft. Kong. Bült. 444, 1980, Matb. Tekn. Basımevi, 1980.
M– BİLİMSEL OFTALMOLOJİ DERGİLERİNDE VE KONGRELERDEKİ NORMAL YAYINLAR
- Erbakan, S: Kliniğimizde yapılan plastik göz protezleri. Göz Kl. 7: 31-33, 1949.
- Erbakan, S.: Son beş yıl içinde kliniğimizde yapılan katarakt ameliyat şekilleri ve sonuçları (İhtisas tezi). Ank. Üniv. Tıp Fak. Göz Kl. yıl.: 2: 76-81,1950.
- Erbakan, S.; Gördüren,S.: İki oftalmoplejik migren vakası. Göz. Kl. 8:111-115, 1950.
- Erbakan, S: Glokomda gonioskopik araştırmalar. Başaistanlık tezi, 1951.
- Erbakan, S.: Görmeyi bozmayan ve göz dışına erken yayılma istidadı gösteren bir Korpus siliyare melanosarkomu. İst. Göz Kl. Bült. 13:119-120, 1955.
- Erbakan, S.: Yeni tipte bir orbita implantı. İst. Göz Kl. Bült. 14: 13-15, 1956.
- Erbakan, S: Miyastenia gravis. İst. Göz Kl. Bült: 14: 137, 1956.
- Erbakan, S.: Uvea malign melanomları. Doçentlik tezi, 1954.
- Erbakan,S.: Uvea malign melanomları. Monograf. 59 sayfa. İzmir Ege Üniv. Matb, 1960.
- Erbakan, S.: Uvea kötü tabiatlı melanomları. Otoünöro-Oft. 12: 80-94. 1957.
- Erbakan, S.: Bir orbita kapiller hemanjiomu vakası. Oto-nöro- aft. 13: 16-19. 1958.
- Erbakan, S.: Şaşılıkta binoküler görüş. 3. Türk Oft. Kong. Rapor. Ankara, 1959. 3. Türk Oft. Kong. Bült.: 20-37, 1960.
13- Erbakan,S.: Sekonder glokomda cerrahi tedavi. 3. Türk Oft. Kong. Simposium. Ankara, 1959. 3. Türk Oft. Kong. Bült.: 88-94, 1960.
14- Erbakan, S.: Travmaya bağlı iki bilateral izole abdusens felci. 3. Türk oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1959. 3.Türk oft. Kong. Bült.: 279-284, 1960.
15- Erbakan, S; Çakırca, Z.: Bazı konjenital anomalilerle birlikte olan bir anoftalmus vakası. 3. Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1959. 3. Türk Oft. Kong. Bült.: 348-353, 1960.
16- Erbakan, S.; Dağüstü,N.: Yaralanmalardan sonra beklenen komplikasyonlara meydan vermeyen enükleasyon tipi. 3. Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1959. 3. Türk Oft. Kong. Bült. 19: 9-11, 1961.
17- Erbakan,S.; Sökmen,A.: Üst kapağın hilal şeklindeki defektlerinde iyi netice veren Plastik ameliyat şekli. 3. Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1959.
18- Erbakan, S.; Aksu, Y.: Sol alt göz kapağında (calcinosis cutis circomscripta) vakası. Dermatoloji Derg, 1: 17-20, 1960.
19- Erbakan, S.: Bir intraoküler meningioma vakası. İst. Göz kl. Bült. 18: 69-71, 1960.
20- Erbakan,S.;Çakırca, Z.: Bazı özel belirtiler gösteren kseroderma pigmentosum vakası. İst. Göz kl. Bült. 18:85-87, 1960.
21- Erbakan, S.: Sağda şifa sağlanabilen travmaya bağlı bilateral izole abdusens felci vakası. İst. Göz kl. Bült. 18:96-97, 1960.
22- Erbakan, S.: Orbitada genişleme yapan ve travmaya bağlı defektin bulunduğu yere lokalize olan bir hıdatik kist vakası. İst. Göz kl. Bült. 18:103*105, 1960.
23- Erbakan, S.: Orbitada bariz genişleme yapan bir kist hidatik vakası. İst. Göz kl. Bült. 18: 106-108, 1960.
24- Erbakan, S. Muskulus rektüs superior içinde lokalize olan bir orbita kist hidatik. Vakası. İst. Göz Kl. Bült. 18: 109-110, 1960.
25– Erbakan, S.: Modifiye bir orbita implantı. İst. Göz kl. Bült. 18: 147-149, 1960.
26- Erbakan, S.: Katarakt ameliyatından sonra Descemet membranı ayrılması. İst.göz kl. Bült. 18: 152-153, 1960.
27- Erbakan, S.: Üst oblik kasının anormal ensersiyonu. İst. Göz kl. Bült. 18: 140-151, 1960.
28- Erbakan, S.; Slem, G.: Bazı özellikler gösteren kapakta Molluscum fibrozum vakası. Oto-Nöro-Oft. 15: 157-160, 1960.
29- Erbakan,S.: Bir korpus siliyare melanosarkomu vakası. Oto-Nöro-Oft. 15: 161-164, 1960.
30- Erbakan, S.: konjonktiva da mikotik bir enfeksiyon vakası. Oto-Nöro-Oft. 15: 165-167, 1960.
31- Erbakan, S.: Plastic reapair of eyelid magrin. Amer. J. Ophthtal, 51:835-837, 1961.
32- Erbakan, S.: İntraoclar lymphosarcoma. Amer. J. Ophthal. 52: 412-413, 1961.
33- Erbakan,S.: Plastik tüp kullanılarak kontrol altına alınabilen özellik gösteren bir glokom vakası. 4. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1961. 4. Türk Oft. Kong. bült..16-29, 1962.
34- Erbakan, S.: Bir temporal arteritis vakası. 4. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1961. 4. Türk Oft. Kong. Bült.: 51-55, 1962. Dirim: 37:265-269, 1962.
35- Erbakan, S.:Bazı özellikler taşıyan bir lepra vakası. 4. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1961. 4. Türk Oft. Kong. Bült.: 91-94, 1962. Dirim. 37: 324- 328, 1962.
36- Erbakan, S.: İ ki Grönbladt- Strandberg sendromu vakası. 4. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1961. 4. Türk Oft. Kong. Bült.: 161, 1962. Amer. J. Ophthal. 51:704-706, 1961.
37- Erbakan, S.;Aksu,Y.: Nadir görülen iki göz tümörü vakası. 4. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1961.
38- Erbakan,S.; Slem, G.: Türkiyede görülen ikinci Harada hastalığı vakası. 4. Türk Oft. Kong. Tebliğ.İzmir, 1961.
39- Erbakan, S.; Aksu, Y.: Kapak cildinde görülen bir Bowen hastalığı vakası. Ege Üniv. Tıp Fak. Mecm. 1: 291-294, 1962.
40- Erbakan, S.; Atav, N.; Cura, O.: Kranio-facial osteomolar-oküler belirti gösteren iki Froto- etmoidal Osteoma vakası. Ege Üniv. Tıp fak.mecm. 2: 55-60. 1963.
41- Erbakan, S.;Başkaynak,K.:Laurence-Moon-Biedl sendromu, bir vaka münasebetiyle. Ege Üniv. Tıp Fak. mecm. 2:743-746, 1963.
42- Erbakan, S.: Bir Harada hastalığı vakası. Ege Üniv. Tıp Fak. Mecm. 2: 753-759, 1963.
43- Erbakan,S.;Yasa,F.: iki Moebius sendromu vakası. Ege Üniv. Tıp Fak. Mecm. 3: 463-466, 1964.
44- Erbakan, S.; Sökmen, A.: Trahom pannüsünün bütün özelliklerini taşıyan tek taraflı kornea vaskülarizsyonu vakası. Ege Üniv. Tıp Fak. Mecm. 3: 467-470, 1964.
- Erbakan,S.: Göz belirtisi olarak yalınız keratit gösteren iki Behçet vakası. Ege Üniv.Tıp Fak. Mecm. 3: 557-562, 1964.
- Erbakan,S.: Arterioskleroz ve göz. Ege Tıp cem. Mecm. 2:133-136, 1964.
- Erbakan, S.; Aksu, Y.: Bir Malherbe tümörü vakası. Oto-Nöro-Oft. 20: 20-25, 1965.
- Erbakan,S.; Aksu, Y.: Bir Bowen hastalığı vakası. Oto-Nöro- Oft. 20: 113-116, 1965.
- Erbakan, S.: Nadir görülen Vernal keratit tipi. Ege Tıp cem. Mecm. 3:41-43, 1965.
- Erbakan, S.: Retinoskizis ve retina dekolmanı. 6. Türk Oft. Kong. Rapor. kısım III. Ankara, 1966. 6. Türk Oft. Kong. Bült.: 52-63, 1967.
51- Erbakan, S.;Yasa, F.: Bir Tay- Sachs vakası. 6. Türk Oft. Kong. Tebliğ.Ankara. 1966 Ege Üniv. Tıp Fak. Mecm. 6: 89-91, 196.
- Erbakan, S.; Yasa, F.; Kalkay. F:Kliniğimizde yapılan dekolman ameliyatları ve sonuçları. 6. Türk Oft. Kong. Tebliğ.Ankara, 1960. 6. Türk Oft. Kong. Bült.:142-146, 1967.
52- Erbakan, S.; Sadi,M.; Kafesçioğlu, S.: Kliniğimizde yapılan glokom ameliyatları ve sonuçları. 6. Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1966. 6. Türk Oft. Kong. Bült. 325-334, 1967.
53- Erbakan, S.; Aksu, Y.: Nadir görülen bir kornea tümörü vakası- fibroma. 6. Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1966. Ege Üniv. Tıp Fak. Mecm. 6: 255-256,1967.
54- Erbakan, S.: Bir akut keratokonus vakası. 6. Türk Oft. Kong. Tebliğ . Ankara, 1966. Ege Üniv. Tıp fak. Mecm. 6: 257-260, 1967.
55- Erbakan, S.: Retina dekolmanı. (Sempozyum). İzmir Devl. Hast. Mecm. 5:106-117, 1967.
56- Erbakan, S.; Andaç, K.: Foster-Kennedy sendromu gösteren bir vaka. 6. Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1966. Ege Üniv. Tıp fak. Mecm. 7: 199-202.1968.
57- Erbakan, S.;Kafesçioğlu, S.: Bir akut keratokonus vakası. Ege Üniv. Tıp. Fak. mecm. 7: 203-205, 1968.
58- Erbakan,S.;Andaç; K: Gelişmesi bakımından özellik taşıyan retinoblastoma vakası. 6.Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara,1966. Ege. Üniv. Tıp. Fak. Mecm. 7:207-210, 1968.
59- Erbakan, S.: Oftalmolojide ultrasonik teşhisin değeri. 7. Türk Oft. Kong. Tebliğ.İstanbul, 1968 Ege Üniv. Tıp. Fak. Mecm.8:1-14, 1969.
60- Erbakan, S.;Haznedaroğlu, G.: Bazı özellikler gösteren kapakta Molluskum Kontagiozum vakası. İzmir Devlet. Hast.mecm. 7:54-58, 1969.
61- Erbakan, S.;Haznedaroğlu,G.: Bir korpus siliyare vakası. İzmir Dev. Hast. Mecm. 7:59-61, 1969.
62- Erbakan, S.: Diabetes mellitus ve göz. (Simpozyum). İzmir Dev. Hast. Mecm. 7: 100-130, 1969.
63- Erbakan, S.: Uzun müddet takip edilmiş takip sdilmiş lenfosar kom vakası. 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ.İzmir, 1970. 8. Türk.Oft. kong. Bült. : 48. 1971, karınca matb.
64- Erbakan, S.;Aksu, Y.: Nadir bulgular gösteren retinoblastoma vakası. 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1970.
65- Erbakan. S.: Yeni bir Harada vakası. 8. Türk Oft. Kong. Tebliğ.İzmir, 1970.
64- Erbakan, S.: Elektronistagmografi uygulaması ve faydaları 9. Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1972. 9. Türk Oft. Kong. Bült. 257, 1973.
65- Erbakan, S.: Elektrookülografi,oftalmolojide uygulanması ve faydaları. 9. Türk Oft. Kong. Tebliğ.Ankara, 1972. 9. Türk. Oft. Kong. Bült.: 271, 1973.
66- Erbakan, S.: Özellik taşıyan bir Fuchs sendromu vakası. 10. Türk Oft. Köng. Tebliğ, İstanbul.
67- Erbakan, S.; Erbakan, G.: Bazı özellikler taşıyan bir Sturge – Weber. sendromu. 10.Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul. 1974. 10. Türk Oft. Kong. Bült.:77.1976.Matb. Tekn. Basımevi.
68- Erbakan, S.; Erbakan, N.: Göz hastalıklarında göz yaşında PH dğişiklikleri. 10. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1974. 10. Türk Oft. Kong. Bültg.:653, 1976, Matb. Tekn. Basımevi.
69- Erbakan, S.; Andaç, K.: Lens soğuk cerrahisi. Türk Oft. Gaz. 7: 211, 1977.
70- Erbakan, S.: Entropion. XII Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1986. Öztek ofset.: 35, 1986.
71- Erbakan,S.; Andaç, K.: Retinitis pigmentosa ve keratokonusun beraber görüldüğü bir vakanın eleştirilmesi. 10. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul.1974. 10. Türk Oft. Kong. Bült.: 574. 1976. matb. Tekn. Basımevi.
72- Erbakan, S.; Pamukçu, K.; Kaşkaloğlu, M.;Asil, İ.: Yapılan okul taramaları ve bir yıl içinde yapılan taramada tesbit edilen patolojik bulguların değerlendirilmesi. 12. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1927. 12. Türk Oft. Kong. Bült.: 1978.
73- Erbakan, S.; Erbakan, G.; Pamukçu, K.: Gronblad-Strenberg sendromunda fundus Fleurescein angiografisi bulguları. 13. Türk Oft. Kong. Tebliğ. Ankara, 1978. 13. Türk Oft. Kong. Bült.:178, 1979.
74- Erbakan, S.:Katarakt ameliyatlarında postoperatuvar komplikasyonlar. Türk Oft. Gaz. 2: 47. 1972.
75- Erbakan, S.;Andaç, K.: İki yaşında bir çocukta Fuchs sendromu. 10. Türk. Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1076. 10. Türk Oft. Kong. Bült.:487. 1976. matb. Tekn. Basımevi.
76- Erbakan, S.; Cireli, E.;Erbakan,G.: Porokeratosis de ilk olarak görülen konjonktiva Lezyonunun dokusal incelenmesi. 11. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1976. 11. Türk Oft. Kong. Bült.: 203, 1977, Karınca matb.
77- Erbakan, S.:Göz yaşı sistemi anatomisi ve fizyolojisi. Türk Oft. Gaz.: 8: 22, 1978.
78- Erbakan,S.: Ameliyat sonrası bakım ve önlemler. Turaçlı m.E.(Ed.) 3. ulusal oftalmoloji kursu.(katarakt cerrahisi) Bült: 58. 1984. Kardeş. Matbası.
79- Erbakan, S.;Haznedaroğlu,G.;Andaç,K.:İntraoküler lensler. 16. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1982. 16. Türk Oft. Kong. Bült. 187, 1987, karınca matb.
80- Erbakan, S.: Retina dekolmanlarının ameliyatla tedavisinde lokal çökertme Metodları. 12. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İstanbul, 1977. 12. Türk Oft. Kong. Bült.: 33, 1980, matb. Tekn. Basımevi.
81- Erbakan, S.; Aksu, Y.; Erbakan, G.: Limbuste yer alan bir maliğn melanom vakasında makroskopik ve histolojik maliğnite derecesinin incelenmesi. 11. Türk Oft. Kong. Tebliğ. İzmir, 1976. 11. Türk Oft. Kong. Bült.: 470, 1978, karınca matb.