Çerez Örnek
canlı destek

Kliniğimizin Kuruluşu

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNİN KURULUŞU

20-Mayıs-1955 gün ve 6595 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen (Ege Üniversitesi adıyla İzmir’de bir Üniversite kurulması hakkında yasa ve Milli Eğitim Bakanlığı kararına göre kurulan) Ege Üniversitesi Tıp fakültesi, Ege Üniversitesinin ilk kurulan 2 fakültesinden birisidir. 6595 sayılı yasanın 2. maddesi uyarınca Milli Eğitim bakanlığı tarafından Tıp Fakültesine kurucu Dekan olarak Ord. Prof. Dr. Muhittin Erel atanmıştır.

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI KÜRSÜ’SÜNÜN KURULUŞU VE ÇALIŞMALARI

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniği İzmir’in Konak semtinde kurulmuş tarihi bir binada bulunan Devlet hastanesine yerleştirilmiştir. 10 ar yataklı iki odadan ibarettir. Büyük bir tesadüf olarak İzmir devlet hastanesi göz uzmanlığı kadrosu boştur. Ege Üniversitesi göz kliniğine atanan Doç. Dr. Selahattin Erbakan Nisan–1958 tarihinde göreve başladığı sırada boş olan, Devlet hastanesi göz uzmanlığı’da fahri olarak ek görevle kendisine verilmiştir.

Göz kliniği 10’ar yataklı 3 ve 1’de 6 yataklı koğuş olarak 36 hasta yatağına sahip olmuştur. 1 odadan oluşan ameliyathane, Asma kat şeklinde asistan odası vardır. Hemşire odası ve üstünde asma kat şeklinde Nöbetçi doktor odası vardır. Doç. Dr. Selahattin Erbakan’ın odası suit şeklinde bir odadır, dıştaki oda klinik hasta muayene ve tedavi odası olarak kullanılmaktadır, muayene için gerekli aletlerde yerleştirilmiştir. Birde Synoptophore vardır, şaşılık muayene ve tedavileri uygulanmaktadır. Ayrıca hastanenin zemin katında 4 muayene yeri alabilen büyük bir oda ve bitişik orta boyda karanlık oda vardır, Zeiss tipi doğu Alman malı kalitesiz bir biyomikroskop ve Ark şeklide bir Perimetre aleti vardır.

Göz kliniğinde 8. sömestr öğrencilerine göz eğitimi başlayacaktır. Haftada 2 gün 2’şer saat olmak üzere 4 saat teorik kürsü dersi verilmektedir. Bu sırada sağlanabilen demonstıratif vakalarda gösterilmekte ve kısa gerekli bilimsel bilgiler verilmektedir. Son yıl 11.-12. sömestirler stajlar için ayrılmıştır. Büyük klinikler 1 ay ve küçük kliniklerde 15 gün Stajlar yapılır sonunda sınavları yapılmaktadır. Stajlarda öğrencilere yataklar taksim edilir, Asistanlarla beraber hasta muayeneleri ve tedavileri birlikte uygulanır. Ameliyat olacak hastalarda muayeneler ve ameliyata hazırlık beraberce yapılır. Staj süresinde klinik dershanesinde ana konular öğretim üyeleri ve uzmanlar tarafından anlatılır.

Klinik ve poliklinikte hastane hizmetleri çok yoğundur. Haftada 2 gün büyük önemli ameliyatlar yapılır, haftada 1 günde yatırılmadan küçük ameliyatlar yapılmaktadır. Poliklinik muayeneleri sayıca çok fazla ve yoğundur. Ayrıca devlet hastanesi görevi olarak haftada 2 gün Sağlık Kurulu ve o gün muayeneleri ve öğleden hemen sonra sağlık kuruluna katılmak gereği vardır. Bazı günlerde ek olarak şoför olacaklar için muayene yapılmaktadır.

Klinikte alet ve cihaz ihtiyaçları son derecede önemli durumdadır. Ameliyat ve hastane hizmetlerini başarılı ve bilimsel olarak yürütebilmek için acilen lazımdır. İlk yıllarda Üniversite özerkliğini kazanıncaya kadar Milli Eğitim Bakanlığı kanalı ile sağlanmaktadır. Miktarı oldukça yeterlidir, alet ve cihaz ihtiyaçlarını acilen sağlamak için çok çaba harcanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

NİSAN 1958 - 1959 DERS YILI EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI KÜRSÜSÜ

Nisan-1958’de Ege Üniversitesi Göz kliniği açılmış görevlerine başlamıştır.

Klinikte doktor kadrosu:

Doç. Dr. Selahattin Erbakan         Göz Kliniği öğretim üyesi ve yöneticisi

Uzman Dr. Gülhan Alem                Göz Kliniği başasistanı

Nisan- 1958 -1959 ders yılında kliniğe değişik aralıklarla atanan asistanlar sırayla gelmeye başlamıştır:

Dr. Zühal Çakırca                            Göz Kliniği Asistanı (Devlet Hastanesi).

Dr. Nilüfer Dağüstü                         Göz Kliniği Asistanı

Dr. Ayhan Sökmen                         Göz Kliniği Asistanı

Dr. Ahmet Eriş                                 Göz Kliniği Asistanı (Devlet Hastanesi)

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İzmir Devlet hastanesi müşterek kliniğinde poliklinikte hasta kabulü ve muayeneleri başlamıştır Ameliyatı ve yatarak tedavisi gereken hastalar yatırılmaktadır. Ayrıca Devlet hastanesi görevleri arasına giren sağlık kurulu muayeneleri ve raporları hazırlanmaktadır.

Ege Üniversitesi göz kliniğinde uygulanan AMELİYAT TEKNİKLERI Ankara Üniversitesi göz kliniğinde yetişen Doç. Dr. Selahattin Erbakan tarafından aynen uygulanmaktadır. Fakat zamanla ameliyat tekniklerinde iyiye doğru değişiklikler uygulamaya girecektir.

GLOKOM ameliyatı olarak Dar açılı Kronik konjestif glokomlarda (Periferik iridektomi). (İridenkleisis), İntra oküler Basıncı az yüksek olan vakalarda (Periferik  İridenkleisis) ve bazı Primer iris atrofisi vakalarında olduğu gibi iris dokusu bozuk ve göz içi basıncı yüksek olan vakalarda ve göz içi basıncı çok yüksek olmayan glokom vakalarında (Siklodializ) ameliyatları kliniğimizde uygulanan rutin ameliyatlardır.

ŞAŞILIKLARDA: Klasik Rektüs kaslarında (Geriletme ve rezeksiyon) ameliyatları Alt oblik kasının hiperfonksiyonlarıda kasa rezeksiyon veya geriletme ameliyatları, Paralitik şaşılıklarda gereken kaslara transpozisyon ameliyatları rutin uygulanan ameliyatlardır.

RETİNA DEKOLMANI ameliyatlarında Diatermokoagülasyon kullanılmaktadır. Retina yırtığı Amsler şeması üzerinde gösterilir. Retinada yırtığın yeri midriasis yapıldıktan sonra direkt ve endirekt oftalmoskopla aranarak bulunur. Retinada poş varsa özel diatermi ucu ile boşaltılır.

Kullanmaya başlanılan diğer ameliyat tekniği’de kalınca supramid sütürle yapılan serklaj ameliyatıdır. Retina yırtığı bölgesi diatermi künt ucu ile diatermi uygulamak suretile yardımcı olunur.

KATARAKT AMELİYATI Katarakt bıçağı ile hafif sikleral olarak 160 derecelik limbik kesit yapılır. Periferik iridektomi yapıldıktan sonra, Lens Arruga kapsül pensi ile çıkarılır. 3 Adet direkt koneosikleral sütürü konulmaktadır.

DAKRİOSİSTİT AMELİYATLARI: Vakaların durumuna göre seçilir. Sakkus lakrimalisin ve duktus lakrimalislerin bozuk olduğu durumlarda (dakriosistektomi) ameliyatı uygulanır. Uygun vakalarda dişçi turu kullanılarak (Dakriosistorinostomi) ameliyatı uygulanmaktadır. 1 yaş civarında veya altında olan çoçuklarda (sonda ve irrigasyon) yapılmaktadır.

PTOSİS ve KAPAK ŞEKİL BOZUKLUKLARI: Klasik ameliyat kitaplarında bildirilen teknikler uygulanmaktadır. Serbest cilt plastiği ve saplı lambolarla ameliyat uygulanır.

Pitosislerde muskülüs levatör palpebra superiorda kısmen fonksiyonu olan vakalarda (Blaschowich) ameliyatı, kasta fonksiyon olmayan vakalarda muhtelif sütür materyeli ile (Muskulüs Frontalise asma) teknikleri kullanılmaktadır.

KERATOPLASTİ Ameliyatları 1958 yılında kuruluşumuzla beraber başlamıştır. Kornra grefonu indirekt sütürlerle tespit ediliyordu. Yetersiz bulduk hemen direkt sütür kullandık. O zaman ipek sütürden başka sütür yoktu, ameliyattan 1 hafta kadar sonra sütürlerin alınması gerekiyordu. Lameller keratoplasti) yapılmıştır. Yabancı hayvanlardan alınan grefonların kullanılabilmesi için deneysel çalışmalar yapılmıştır.

Daha sonraki yıllarda bulunan atravmatiik iğneli 10 /0 naylon sütürlerin bulunması ve kullanılması ile bütün ameliyatlar daha başarılı hale gelmişlerdir.

 

EÜTF GÖZ KLİNİĞİ’NİN İLKLERİ

Türkiye’deki İlklerimiz

  • Yaşa bağlı makula dejeneresansı olgularında kullanılan teleskopik görme yardımcılarının, göziçine implante edilen minyatür tiplerini, ülkemizde ilk olarak implante eden klinik bizim kliniğimiz olup, bildiğimiz kadarıyla halen bu konuda ülkemizde tek klinik olma özelliğini sürdürmektedir.
    • Kaynak: Medium-term results of implantable miniaturized telescopes in eyes with age-related macular degeneration. J Cataract Refract Surg. 2001 Nov; 27(11): 1751-5

 

  • Glokomda non-penetran filtran cerrahiyi ilk uygulayan ve sonuıçlarını ilk sunan-yayınlayan klinik yine EÜTF göz kliniğidir.
    • Bu konuya ilişkin ulusal ve uluslarası kaynakları Halil Ateş’in yayınları arasında bulabilirsiniz.

 

  • Türkiye’nin uluslar arası standartlara uygun ilk logartimik ve ETDRS uyumlu yakın okuma eşeli kliniğimizde geliştirilmiştir. Halen tek olma özelliğini de sürdürmektedir.
    • Kaynak: Eğrilmez S, Eğrilmez ED, Akkın C, Kaşkaloğlu M ve Yağcı A. "Uluslararası standartlara uygun bir Türkçe yakın okuma eşeli." T Oft Gaz 34, 404-412 (2004).

 

  • Astigmatizmanın vektöryel analizini yapmayı kolaylaştıranilk Vektöryel Analiz Bilgisayar programı kliniğimizde geliştirilmiştir.
    • Kaynak: Eğrilmez S, Dalkılıç G ve Yağcı A. "Astigmatizma analizinde vektöryel analiz programı." T. Oft. Gaz. 33, 404-416 (2003).

 

  • Bebek ve ifadesiz çoçuklarda görme keskinliğinin elektrofiyolojik olarak objektif tahmini için, bilgisayar ile elektrofizyolojik ölçüm cihazı arasında bağlantı sağlanarak yapılan Sweep VEP ölçümünü ülkemizde ilk gerçekleştiren kliniğiz. Bu uygulama ile test seçenekleri kısıtlı VEP cihazı, test seçenekleri sınırsız olan kişisel bilgisayar ile bağlantılı hale getirilmiş, geniş bir ufuk yaratılmıştır. Adli olgu muayenelerinde de objektif görme keskinliği tahmini için kullanılabilecek alternatiflerdendir.
    • Kaynak: Köse S, Eğrilmez S, Pehlivan M ve Cebi Y. "Çocuklarda görme keskinliğinin hızlı görsel uyarılmış potansiyeller (sweep VEP) ile tahmini." T. Oft. Gaz. 32, 137-141 (2002).
  • Ülkemizde ilk kez bir oftalmoloji canlı cerrahisi düzenleyen klinik yine biziz.
    • 1990 ya da 1991 yılı, Ege Oftalmoloji Canlı Cerrahi Sempozyumu, (Süreyya Gördüren anısına idi)

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ